Beleggen in goud en zilver lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje ouderwets, maar het is nog steeds een van de meest gewilde beleggingen ter wereld. En niet zonder reden! Beleggen in fysiek goud en zilver biedt tal van voordelen ten opzichte van andere beleggingsvormen. Zo is het onder andere een veilige haven in tijden van economische onrust, en biedt het bescherming tegen inflatie en valutarisico’s. Maar hoe werkt beleggen in fysiek goud en zilver precies, en waar moet je allemaal op letten? In deze blogpost leggen we het allemaal uit.

Begrijp het verschil tussen fysiek en papier goud/zilver

Als je wilt beleggen in goud of zilver, is het belangrijk om eerst het verschil te begrijpen tussen fysiek en papier goud/zilver. Fysiek goud/zilver is het edelmetaal in zijn fysieke vorm, bijvoorbeeld in de vorm van munten of baren. Papier goud/zilver is een beleggingsproduct dat gebaseerd is op de prijs van fysiek goud of zilver. Er zijn veel verschillende soorten papier goud of zilver, zoals futures, opties, ETF’s en certificaten. Beleggen in fysiek goud en/of zilver betekent dat je daadwerkelijk het edelmetaal koopt en bezit.

Bepaal je beleggingsstrategie

Voordat je begint met beleggen in fysiek goud of zilver is het belangrijk om je beleggingsstrategie te bepalen. Ben je op zoek naar een veilige haven in tijden van economische crisis, of wil je profiteren van prijsstijgingen van goud en zilver? Afhankelijk van je doelstelling kan je kiezen tussen verschillende soorten goud en zilver. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit munten of baren van verschillende gewichten en zuiverheid. Durf je het zelf niet aan dan kunnen verschillende bedrijven je ook helpen bij het beleggen, bijvoorbeeld doijerkalff.nl.

Kies een betrouwbare leverancier

Als je hebt besloten om te beleggen in fysiek goud of zilver, is het belangrijk om een betrouwbare leverancier te kiezen. Je kan fysiek goud en zilver kopen bij een juwelier, een online dealer of een handelaar die gespecialiseerd is in edelmetalen. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de reputatie van de leverancier en eventuele extra kosten, zoals verzend- en opslagkosten.

Bewaar het goud/zilver op een veilige plek

Als je fysiek goud of zilver hebt gekocht, is het belangrijk om het op een veilige plek te bewaren. Dit kan thuis in een kluis, maar ook bij een professionele opslagdienst. Het is belangrijk om te weten dat het veiligheidsrisico bij het thuis bewaren van goud of zilver hoger is dan bij professionele opslagdiensten. Vaak bieden professionele opslagdiensten ook verzekeringen aan tegen diefstal of verlies.

Houd de markt en prijzen in de gaten

Als je hebt belegd in fysiek goud of zilver is het belangrijk om de markt en prijzen goed in de gaten te houden. Zo kan het interessant zijn om goud of zilver te verkopen als de prijzen sterk stijgen, of juist te kopen als de prijzen dalen. Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van belangrijke economische ontwikkelingen en nieuws dat de prijs van goud of zilver kan beïnvloeden.

Beleggen in fysiek goud of zilver is een verstandige keuze voor wie op zoek is naar een veilige haven in tijden van economische onrust, inflatie of valutarisico’s. Het biedt bescherming tegen deze risico’s en kan bijdragen aan een goed gespreide beleggingsportefeuille. Echter, voordat je gaat beleggen in fysiek goud of zilver is het belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende soorten en zuiverheid, alsmede betrouwbare leveranciers en opslagmogelijkheden. Door het opvolgen van bovenstaande tips vergroot je de kans op een succesvolle en veilige investering. 

Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld terecht op de volgende website.